Hvad betyder den rigtige affjedring/støddæmper?

Under kørslen fører ujævnheder i belægningen til kraftige vertikale accelerationer og decelerationer, der er proportionale med bilens bevægelige masse. For at undgå, at disse stød overføres til køretøjet og dermed passagerne, anvendes fjedre. De gør køretøjet til vibrationsdygtig helhed, som er karakteriseret ved en særlig egenfrekvens.

Hvis bilen kører over en forhindring, spændes fjederen og karosseriet opad af fjederens energi. Energien fra fjederen bevirker også, at bevægelsen decelereres og derefter trækker i modsat retning for at spændefjederen igen. På grund af karosseriets bevægelse op og ned (vibration) omdannes den oprindelige bevægelsesenergi til varme ved hjælp af luft. Man taler i denne forbindelse om en dæmpet svingning med faldende amplitude.

Affjedringen udnyttes i tilgift til passagerernes komfort og sundhed også til at øge kørselssikkerheden. Sammen med støddæmperen og stabilisatoren sikrer den, at hjulene altid holder kontakten med vejen. Kun på denne måde kan de overføre bremse- og drivkræfterne med henblik på at bevare herredømmet over bilen. Det samme gælder ved kørsler i kurver.

Blød affjedring

En naturlig egenfrekvens på mindre end en hertz, dvs. et svingnings tal på 60 eller derunder, kan føre til kvalme og forringe kørekomforten betydeligt. Blød affjedring anvendes hovedsageligt i større biler, fordi det upraktiske vægtforhold i små biler (ekstra last i forhold til egen vægt) ikke tillader dette.

Hård affjedring

Med et svingnings tal for karosseriet på 90 eller flere svingninger pr. minut opstår stød i ryggen, hvilket også belaster komforten og sundheden. Ekstra last på bagakslen i forhold til egenvægten nødvendiggør den hårde affjedring i små biler. I aflæsset stand er komforten derfor kun middelmådig.

Sådan kan du selv teste, om du skal have skiftet dine støddæmpere?

Oplever du flere symptomer, men er du stadig i tvivl, om det er på grund af slidte støddæmpere eller affjedring? Du kan nemt teste det selv.

Du skal give din bil et skub ned mod jorden. Lige efter skal du kigge på bagenden i forhold til, hvordan den bevæger sig. Bilen skal forholdsvis roligt og i glidende bevægelser komme tilbage til udgangspunktet.

Går den meget hurtigt op og ned, eller hakker den i det, kan det være et tegn på, at dine støddæmpere og affjedring trænger til et tjek. Er du i tvivl, er det altid en god idé at komme ind på vores værksted ude i Taastrup.

Priser på udskiftning af støddæmpere og affjedring

Priserne på udskiftning af støddæmpere og affjedring vil være forskellige fra model til model. Der kan være forskel på, hvor omstændeligt udskiftning er på diverse bilmærker og varianter. Der er derfor ikke en fast pris for alle biler.

Hos Vestens AutoCenter tilbyder vi dog gode priser på udskiftning af støddæmpere og affjedring. Derudover udfører vi udskiftningen hurtigt og effektivt, så du kan komme videre i en fart. Sikkerheden er dog altid det vigtigste for os. Din bil er derfor i trygge hænder.

Book Tid Her!

HVORDAN KAN VI HJÆLPE DIG?

Kontakt Vestens AutoCenter hvis du har nogle spørgsmål omkring os eller vores services

Vi bruger cookies på hjemmesiden med det formål at forbedre brugeroplevelsen